2022.05.13 08:51
czosnaczek
Jeśli ktoś z was lubi jeść rośliny dziko rosnące, to właśnie teraz jest dobra pora na jedzenie czosnaczku. Czosnaczek pospolity (https://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnaczek_pospolity) to zielsko, którego wszędzie pełno, na łąkach, skrajach lasów itp. Łatwo go zobaczyć z daleka po drobnych białych kwiatkach, rozejrzyjcie się, obejrzyjcie zdjęcia w Internecie. Jadłem go już kilka razy i nic mi się nie stało, więc chyba naprawdę można go jeść (choć, oczywiście, nie jestem lekarzem, jeśli zjecie, to na własną odpowiedzialność). Ja zbieram szczytki, tak do trzeciego rzędu liści, bo te dolniejsze podobno są gorsze. W domu obrywam z łodyg listki i same końcóweczki szczytków, te z kwiatkami - łodygi wyrzucam, liście i końcóweczki szczytków szykuję do jedzenia. Myję je, odkładam na kilka godzin, żeby dać szansę ślimakom i owadom wyjść, jeśli jakieś jeszcze tam są (oraz żebym odpoczął). I następnie próbowałem dwa sposoby jedzenia. Sposób pierwszy to pociąć nożem albo porwać na drobno i zjeść do kartofli, jak jaką surówkę. Sposób drugi to przesmażyć króciutko na oliwie i zjeść jak szpinak. Jak chodzi o smak, no to cóż, gdyby to było bardzo smaczne, to by to w sklepach sprzedawali - ale nie jest złe; ot, takie zielsko. Mi w każdym razie sprawia przyjemność jedzenie tego. Tylko niestety roboty z tym sporo.
komentarze:
powrót na stronę główną
RSS