2011.02.13 09:31
z którego kefiru wyjdzie lepszy kefir

Do mniejszego dzbanka nalałem 200 g kefiru luksusowego Carrefour i dolałem litr i ciut mleka UHT. Do większego dzbanka wlałem 400 g keiru sokólskiego (z Mlekpola) i dolałem dwa litry mleka bez ciut. Teraz oba dzbanki stoją w kuchni na lodówce. Zobaczę i odnotuję tu, z którego wyjdzie lepszy kefir.

komentarze:
2011.02.16 06:49 Piotrek

W dużym dzbanku kefir zrobił się już na drugi dzień. W małym dopiero na dzień później. W obu dzbankach kefir wyszedł taki sam (o ile da się porównać - nie są zgrane czasowo, więc nie da się zrobić ślepej próby) - najpierw gluciowaty (jak to zwykle w pierwszym pokoleniu), ale jak jeszcze trochę postał, to robi się bardziej kwaskowaty. Zobaczymy, jakie wyjdą kolejne pokolenia.


2011.02.18 21:58 Piotrek

Na razie wygrywa kefir Sokólski. Wczoraj wieczorem zalałem trzecie pokolenie i teraz rano widzę, że już się ścięło. Kefir jest smaczny, kwaskowaty, kefirowaty. A kefir Carrefour, ten w małym dzbanku, dopiero jest na etapie drugiego pokolenia, które stoi od kilku dni i nawet się nie ścięło.


2011.03.25 07:36 gfedorynski

myślałem, że z uhatego w ogóle się nie da zrobić kefiru


2011.03.26 22:18 Piotrek

Zawsze robię z uhatego.



ksywa:

tu wpisz cyfrę cztery: (tu wpisz cyfrę cztery: (to takie zabezpieczenie antyspamowe))

komentarze wulgarne albo co mi się nie spodobają będę kasował


powrót na stronę główną

RSS