2023.12.17 03:19 ryż z grzybami

Wymyśliłem niedawno potrawę, którą nazywam "ryż z grzybami" i niniejszym opowiem wam, jak się ją robi.
Ogólna idea polega na tym, żeby podusić na patelni grzyby i dosypać do tego ryż, żeby naciągnął tej wody i tłuszczu, w których się duszą grzyby.
Przykładowo, wczoraj zrobiłem tak. Kupiłem pół kilo boczniakow i dwadzieścia deko shitake (ale chyba niepotrzebnie - bez shitake byłoby równie smaczne, a boczniaki są tańsze). Grzyby umyłem, pokroiłem, wrzuciłem na dużą patelnię, dolałem trochę oliwy. Zacząłem dusić na małym gazie pod przykryciem. Kiedy grzyby puściły wodę, dosypałem trochę płatków drożdżowych (nie wiem ile, tak może z siedem łyżek to było) i ze dwie łyżki glutaminianu sodu. Poddusiłem jeszcze trochę, dodałem 150 ml surowego ryżu. Po pewnym czasie wrzuciłem na patelnię trochę zamrożonego wywaru z warzyw (takiego na zupę), bo akurat miałem resztkę w lodówce. Dolewałem też co pewien czas wodę w miarę, jak ryż ją wypijał - żeby konsystencja była cały czas gęsta, ale jednak żeby ryż miał co pić. Kiedy ryż zmiękł, mozna było jeść. Przyprawiał sobie każdy jak chciał na talerzu.

komentarze:

ksywa:

tu wpisz cyfrę cztery: (to takie zabezpieczenie antyspamowe)

komentarze wulgarne albo co mi się nie spodobają będę kasował


powrot na strone glowna

RSS